Recept
Ornakärrs himmelskt goda Pannacotta
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk 3%
½ vaniljstång
1 burk havtornsmarmelad (original)
Garnering: Riven mörk choklad eller lakritsgranulat och hallon
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll grädde, mjölk, marmelad och urskrapad vaniljstång och frön i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda några minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Krama ut och blanda ner gelatinbladen tills de smälter och låt svalna, men rör då och då så att ingen hinna bildas.
Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsformar.
Ställ dem svalt för att stelna i minst 3 timmar.
Garnera
Asiatisk havtornsmarinad
1 ½ dl havtornsråsaft
2 msk fisksås
1 tsk strösocker
1 tsk lime eller citronsaft
Färsk chili finhackad styrka vad du klarar av
6 msk rapsolja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna utom oljan i en skål.
2. Häll oljan i en fin stråle och vispa tills marinaden är välblandad.
Passar till: kött, fisk och fågel
Harvey wallbanger med havtorn
3 delar vodka
6 delar havtornsråsaft + socker
1 del galliano likör
Garnering: apelsin- eller limeskiva
Gör så här:
1. Blanda vodka och juice om den serveras med is häll i den först i glasen.
2. Häll i likören försiktigt så att den lägger sig ovanpå
3. Garnera med apelsin eller lime och något grönt
Servera med eller utan is
Cheesecake med havtorn och choklad
Botten:
3 ½ dl kexsmulor (digestive)
50 g smällt smör
½ dl strösocker
1 msk havtornpulver
1. Blanda ingredienserna till botten
2. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck fast degen i pajformen och upp längs kanten.
3. Grädda i 175 grader i ca 10 min
Fyllning:
¾ dl Strösocker
200 g philadelphiaost (mjuk)
200 g vaniljkesella
3 dl gräddfil
½ dl havtorn råsaft
4 ägg
200 g vit choklad
1. Vispa philadelphiaosten mjuk
2. Blanda försiktigt socker, ost, kesella, gräddfil, havtornråsaft, och ägg i en stor bunke så att ingredienserna precis blandas.
3. Smält den vita chokladen på ca 28 grader och blanda ner i fyllningen.
4. Häll fyllningen i pajformen.
5. Grädda pajen i 175 grader i ca 1 timme, eller tills fyllningen har stelnat.
6. Låt svalna i rumstemperatur.
Överdel:
2 dl gräddfil
½ dl strösocker
3 msk havtorn råsaft
1. Blanda gräddfil, socker och havtornsråsaft i en skål och bred över pajen.
2. Grädda i 250 grader i ca 5 min så att överdelen stelnar.
3. Ställ pajen i kylskåp 1-2 tim. Garnera.
Lättlagad fisk
tid: 20 min. + 40 min i ugnen
2-3 portioner
500g fiskfilé
2 dl crème fraiche
½ dl havtornsråsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad dill eller färsk efter behag
2 msk olivolja
1 dl riven ost gärna lagrad
Salt, grovmalen svartpeppar
Gör så här:
1. Lägg fiskfiléerna i en ugnsform
2. Blanda alla andra ingredienser till en jämn smet och bred över fisken.
3. Tillagas i ugn i 250o C i ca 40 min.
Fisken kan bytas ut mot kyckling och dillen mot tex. dragon.