Våra Recept

Vit chokladmousse med havtorn

2 dl havtorn
1 dl syltsocker med pektin
150 g vit choklad
1 ägg
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Koka havtorn med syltsocker i 5 minuter, mosa bären med en gaffel. Passera bären genom en sil för att få bort kärnorna. Låt blandingen kallna i kylen.
2. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Tänk på att vit choklad smälter fortare än mörk choklad. Chokladen ska precis smälta. Ställ åt sidan och låt svalna lite så den blir ljummen.
3. Knäck ägget i en bunke, och mät upp grädden i en annan bunke.
4. Vispa upp ägget med med en gaffel så att det är välblandat.
5. Vispa grädden som ska vara fluffig och inte för fast.
6. Tillsätt den smälta chokladen till det uppvispade ägget under kraftig omrörning.
7. Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
8. Avsluta med att röra ner havtornssåsen tills välblandat. Ställ i kylen och dekorera med lite havtorn och lite kryddgrönt vid servering.

Ornakärrs himmelskt goda Pannacotta

2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk 3%
½ vaniljstång
1 burk havtornsmarmelad (original)
Garnering: Riven mörk choklad eller lakritsgranulat och hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll grädde, mjölk, marmelad och urskrapad vaniljstång och frön i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda några minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Krama ut och blanda ner gelatinbladen tills de smälter och låt svalna, men rör då och då så att ingen hinna bildas.
Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsformar.
Ställ dem svalt för att stelna i minst 3 timmar.
Garnera

Asiatisk havtornsmarinad

1 ½ dl havtornsråsaft
2 msk fisksås
1 tsk strösocker
1 tsk lime eller citronsaft
Färsk chili finhackad styrka vad du klarar av
6 msk rapsolja
Salt och peppar

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna utom oljan i en skål.
2. Häll oljan i en fin stråle och vispa tills marinaden är välblandad.

Passar till: kött, fisk och fågel

Harvey wallbanger med havtorn

3 delar vodka
6 delar havtornsråsaft + socker
1 del galliano likör
Garnering: apelsin- eller limeskiva

Gör så här:
1. Blanda vodka och juice om den serveras med is häll i den först i glasen.
2. Häll i likören försiktigt så att den lägger sig ovanpå
3. Garnera med apelsin eller lime och något grönt

Servera med eller utan is

Cheesecake med havtorn och choklad

Botten:
3 ½ dl kexsmulor (digestive)
50 g smällt smör
½ dl strösocker
1 msk havtornpulver

1. Blanda ingredienserna till botten
2. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck fast degen i pajformen och upp längs kanten.
3. Grädda i 175 grader i ca 10 min

Fyllning:
¾ dl Strösocker
200 g philadelphiaost (mjuk)
200 g vaniljkesella
3 dl gräddfil
½ dl havtorn råsaft
4 ägg
200 g vit choklad

1. Vispa philadelphiaosten mjuk
2. Blanda försiktigt socker, ost, kesella, gräddfil, havtornråsaft, och ägg i en stor bunke så att ingredienserna precis blandas.
3. Smält den vita chokladen på ca 28 grader och blanda ner i fyllningen.
4. Häll fyllningen i pajformen.
5. Grädda pajen i 175 grader i ca 1 timme, eller tills fyllningen har stelnat.
6. Låt svalna i rumstemperatur.

Överdel:
2 dl gräddfil
½ dl strösocker
3 msk havtorn råsaft

1. Blanda gräddfil, socker och havtornsråsaft i en skål och bred över pajen.
2. Grädda i 250 grader i ca 5 min så att överdelen stelnar.
3. Ställ pajen i kylskåp 1-2 tim. Garnera.

Lättlagad fisk

tid: 20 min. + 40 min i ugnen
2-3 portioner

500g fiskfilé
2 dl crème fraiche
½ dl havtornsråsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad dill eller färsk efter behag
2 msk olivolja
1 dl riven ost gärna lagrad
Salt, grovmalen svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg fiskfiléerna i en ugnsform
2. Blanda alla andra ingredienser till en jämn smet och bred över fisken.
3. Tillagas i ugn i 225o C i ca 40 min.

Fisken kan bytas ut mot kyckling och dillen mot tex. dragon.